GALERIILE "STELEA"


        Adresa:
        Str. Stelea, nr. 4, Târgovişte, jud. Dâmboviţa
        Program:
        Luni: închis
        Marţi - Duminică: 9:00 - 17:00

        Galeriile "Stelea" funcţionează în fosta clădire a Muzeului Regional de Istorie, muzeu ce a apărut din necesitatea înfiinţării unui muzeu în vechea cetate a Basarabilor era un deziderat mai vechi al oamenilor de cultură din oraş. Astfel, venind la Târgovişte în anul 1874, pentru a efectua "o excursiune arheologică", maiorul Dimitrie Pappazoglu s-a arătat indignat de faptul că ruinele palatului domnesc fuseseră închiriate de Primăria oraşului, şi propune prefectului de atunci măsuri "pentru apărarea unor asemenea tezaure istorice şi sacre suveniruri ale strămoşilor noştri", şi înfiinţarea unui muzeu la Târgovişte, "să se clădească pe lângă gimnaziul oraşului o încăpere spaţioasă în care să facă de a se aduna acele pietre cu inscripţii istorice ce se vede, o mulţime trântite în preajma mai multor biserici ruinate şi prin respântii..."
        Înfiinţată în 1910, societatea "Târgoviştea" îşi propunea printre altele păstrarea şi îngrijirea monumentelor istorice din Târgovişte şi judeţ, şi înfiinţarea unui muzeu care să adăpostească mărturii ale trecutului istoric al poporului român. Acest lucru devine posibil în urma înfiinţării la 29 octombrie 1936 a unui Comitet de construcţie patronat de C. D. Dimitriu, care strângea fondurile necesare construirii muzeului, iar la 3 octombrie 1937 se punea piatra fundamentală a acestui lăcaş de cultură, în apropiere de Biserica Stelea.
        Cu ocazia terminării de roşu a clădirii, construcţie executată după planurile arhitectului Ghika Budeşti, în vara anului 1938, a avut loc festivitatea la care a participat şi istoricul Nicolae Iorga, care în discursul său sublinia rolul muzeului în societate "pentru educaţia gustului şi pentru răspândirea învăţăturii aici, dar şi pentru tot ceea ce oamenii care vin de aiurea pot căpăta fiind siguri că le găsesc în aceste locuri de o aşa veche şi de lungă şi interesantă istorie".
        Deschiderea oficială a Muzeului Regional din Târgovişte a avut loc în prezenţa oficialităţilor oraşului la data de 30 ianuarie 1944 şi cuprindea pe lângă lapidariu, rezultat în urma demolării clădirii-depozit de la Mitropolie la 30 septembrie 1943 şi alte obiecte de patrimoniu cum ar fi: obiecte de artă populară (donaţia George Olszewski), obiecte provenite din donaţii, stampe (oraşul Târgovişte în 1595), tablouri, odăjdii bisericeşti, carte veche, documente, fotografii reprezentând Curtea domnească şi Tumul Chindia, etc.
        Această colecţie-lapidariu, reprezentând elemente de arhitectură şi pietre de mormânt recuperate de la vechea Mitropolie, demolată în anul 1888, bazele de cruci de la cele opt turle datând din secolele XVI şi XVII, lespedea de marmură care a acoperit mormântul patriarhului Dionisie al Constantinopolului mort în 1696 la Târgovişte, constituie şi astăzi expoziţia-lapidariu din curtea interioară a muzeului.
        În anul 1972 această secţie a Muzeului judeţean din Târgovişte a fost reorganizată ca Muzeu de arheologie, ca mai apoi să adăpostească expoziţii temporare, iar din decembrie 1993 această clădire ia numele de Galeriile "Stelea".

(Sursa: Târgovişte. Ghid turistic - Mihai Oproiu, Anda Andronescu)


marire    


Home